Hoppa till huvudinnehåll

Studentprojekt

Projekt i samarbete med högskoleingenjörsstudenter inom datateknik

Är du som företag/organisation intresserad av att samarbeta med högskoleingenjörsstudenter på Datateknikprogrammet? Projekt är ett bra sätt att lära känna en grupp studenter.

Det finns möjlighet att under höstterminen att samarbeta med studenter som går sitt tredje och sista år på utbildningen. Studenterna arbetar i projektgrupper om 4 – 6 studenter. Projekten sträcker sig under hela hösten och ingår i de två kurserna Projekt årskurs 3 och Kravhantering. Parallellt med dessa två kurser läser studenterna även andra kurser.

Upplägg

Projekten startar första veckan på terminen (slutet av augusti/början av september) med presentation av de olika projektidéerna. Företagen/organisationerna är hjärtligt välkomma att möta studenterna då och presentera sin egen projektidé. Efter presentationstillfället har studenterna någon dags betänketid, därefter väljer de projekt. Kort därefter bestäms projektgrupperna och projektarbetet börjar. Företaget/organisationen behöver vara tillgängligt för ett första möte med studenterna i samband med projektstart.

Projektgruppen gör sin slutleverans i december.

Projektidé

Som företag/organisation presenterar ni en projektidé och skriver en kortare projektbeskrivning

I projektet måste det ingå en utvecklingsdel (att studenterna utvecklar tex en prototyp) samt att studenterna skriver en kravspecifikation anpassad efter projektet

Projektidén ska vara klar och bestämd i god tid innan höstterminens start. Helst innan sommaren.

En del projekt leder vidare till examenarbete men detta är inget krav.

Projektexempel

Exempel på projekt är

  • kartläggning av behov och utveckla en prototyp på en app baserat på behoven
  • utveckla en prototyp av ett rapporteringsverktyg
  • utföra simuleringar och visualisera dem
  • inhämta och analysera data som sedan visualiseras

Detta är bara exempel vi är öppna för alla möjliga projektidéer.

För exempel på projekt som utförts, se högerspalten.

Studenternas arbete

Det är viktigt att veta att studenterna utför projekten inom ramen av en kurs och förutom att göra en del utveckling ska de också lägga tid på precisering av uppdraget, informationsinsamling, inhämtning av ny kunskap, analys, strukturerad planering och rapportering. I kurserna ingår även till exempel litteraturstudier, tentamen och andra typer av undervisningsmoment.

Studenternas utvecklingsarbete ska resultera i en fungerande prototyp. Denna prototyp kan användas för att bygga vidare på, prova en idé eller illustrera en funktion men bör inte ses som en färdig produkt att använda rakt av.

Som samarbetspartner får du tillgång till all kod samt slutrapporten som studenterna har producerat, om inget annat avtalats.

Vad behöver företaget/organisationen bidra med?

  • Projektidé.
  • Kontaktperson/handledare på företaget/organisationen. Personen eller personerna måste vara tillgänglig under hela projektet för möten, svara på frågor, diskutera förslag från studenterna samt motta leverans och eventuella delleveranser.
  • Tillhandahålla direkt access till de tänkta slutliga användargrupperna eller ge stöd till studenterna så att de kan etablera denna kontakt.
  • Uppstartsmöte med studenterna och därefter tillgänglig under hela projektet.
  • Specifik mjuk- och/eller hårdvara som behövs för projektet
Sidansvarig: ylva.oscarsson@lth.lu.se | 2023-04-21

Kontakt

Kontakta oss om ni har en idé:

Christin Lindholm
Kurs Kravhantering

Kirsten Rassmus Gröhn
Kurs Projekt årskurs 3

Skicka helst med en kort beskrivning. Vi diskuterar gärna idéen och hjälper till att utveckla den

Förutom en produkt, inlämningsuppgifter och slutrapport ska studenterna även producera en populärvetenskaplig poster. Här nedan finns några exempel: